Zlewozmywak to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Wchodzi w skład „Trójkąta roboczego” stanowiąc funkcjonalne rozmieszczenie głównych stref w kuchni. Ten jedyny powinien być nie tylko trwały i funkcjonalny, ale także estetycznie wykonany, dostosowany do potrzeb domowników i aktualnej aranżacji kuchni.
Jak wybrać zlewozmywak?
Wybierając zlewozmywak warto kierować się kilkoma praktycznymi zasadami:
- kolorystyką dobraną do wystroju kuchni i oświetlenia oraz stopnia twardości wody,
- ergonomią zapewniającą komfort zmywania,
- sposobem montażu dostosowanym do wysokości i szerokości szafki oraz typu blatu,
- materiałem wykonania zapewniającym odporność na działań czynników zewnętrznym,
- estetyką połączoną z funkcjonalnością użytkowania,
- atrakcyjną ceną asortymentu i jego jakością.
Rodzaje zlewozmywaków, a liczba komór
Zlewozmywaki jednokomorowe to jeden z najczęściej kupowanych zlewów kuchennych. Ze względu na praktyczność i wygodę użytkowania produkowane są modele z ociekaczem i bez niego. Polecane są właścicielom niewielkich kuchni i osobom, które głownie korzystają ze zmywarki.
Zlewozmywaki dwukomorowe dzięki konstrukcji dwóch komór zapewniają najwyższa funkcjonalność, umożliwiając jednoczesne mycie i płukanie naczyń. Znakomite rozwiązanie do pomieszczeń kuchennych, w których nie ma zmywarki.
Zlewy półtorakomorowe składają się z jednej dużej komory głównej oraz drugiej zdecydowanie węższej. Zlewozmywak ten stanowi pośrednie rozwiązanie pomiędzy zlewozmywakiem jednokomorowym a zlewozmywakiem dwukomorowym. Sprawdzi się przede wszystkim w kuchni w której liczy się każdy centymetr blatu roboczego.
Rodzaje zlewozmywaków, a materiał
W produkcji zlewozmywaków wykorzystuje się szeroką gamę tworzyw : granit, ceramikę i stal.
Zlewozmywaki granitowe charakteryzują się dużą odpornością na zarysowania, uderzenia i działanie wysokich temperatur. Pasują one do każdego wystroju kuchni.
Zlewozmywaki ceramiczne najlepiej sprawdzają się w tradycyjnie urządzonych kuchniach. Nienagannie gładkie są bardzo trwałe, odporne na działanie wysokiej temperatury i kwasów występujących w gospodarstwie domowym.
Zlewozmywaki stalowe są wykonane zazwyczaj ze stali szlachetnej, odpornej na uszkodzenia i działanie wysokiej temperatury. Wykazują również wysoką wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania.
Rodzaje zlewozmywaków, a sposób montażu
Ze względu na sposób montażu zlewozmywaki dzielimy na zlewozmywaki podwieszane, zlewozmywaki wpuszczane i zlewozmywaki wpuszczane na równi z blatem.
Zlewozmywaki podwieszane to modele montowane od spodu do blatu. Dzięki temu, każdą z komór można zamontować osobno, takie modele dają możliwość idealnego dopasowania do każdej aranżacji kuchni.
Zlewozmywaki wpuszczane montuje się wpuszczając je (od góry) w otwór wycięty w blacie roboczym, i uszczelnia silikonem.
Zlewozmywaki wpuszczane na równi z blatem pozwalają osiągnąć spójną powierzchnie bez widocznych krawędzi. Taki efekt wymaga, aby blat został wyfrezowany na głębokość krawędzi zlewozmywaka i zamontowany tak aby górna krawędź licowała się z powierzchnią blatu.